Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ditolak Permohonan Kerja Akibat Kurang Upaya. Rupa2nya Kini Dia Seorang..MENGEJUTKAN !!!

| September 21, 2017 | 1 Comment

Ditolak Permohonan Kerja Akibat Kurang Upaya. Rupa2nya Kini Dia Seorang..MENGEJUTKAN !!!| Siakapkell – Seorang lelaki kurang upaya OKU telah memohon untuk bekerja di lebih 20 majikan namun ditolak bulat-bulat kerana kekurangannya itu. Namun perkembangan terbarunya kini bakal membuat anda TERNGAGA !!!

AHMAD SEORANG OKU
Ahmad merupakan seorang yang istimewa. Dia telah dikategorikan sebagai golongan kurang upaya semenjak dia berusia 18 tahun. Pada usia 18 tahun 11 bulan, dia telah mengalami satu kemalangan nahas jalan raya yang hampir-hampir meragut nyawanya di usia yang sangat muda. Namun syukur Tuhan masih panjangkan nyawanya apabila dia berjaya diselamatkan namun berita yang menyedihkan adalah dia telah kehilangan nikmat penglihatan kedua-dua belah matanya menjadi buta.

SUKAR MENERIMA HAKIKAT
Hampir 2 tahun Ahmad mengambil masa untuk pulih sepenuhnya daripada kecederaan & masih lagi cuba untuk belajar menerima hakikat bahawa dia kini sudah tidak dapat melihat lagi. Walaupun selepas dua tahun anggota badannya yang lain sudah sihat sepenuhnya, namun Ahmad masih lagi dihimpit rasa sedih, tertekan & tiada keyakinan untuk meneruskan hidup dalam keadaannya yang kekurangan deria penglihatan. Baginya dunia ini sungguh kejam & gelap.

MENDAPAT KESEDARAN & HIDAYAH
Pada suatu hari, Ahmad telah diberikan kesedaran & hidayah daripada Allah SWT. Dia berfikir, jika dia tidak mula berusaha bermula dari hari ini, bila lagi dia akan bermula. Dia tidak mahu sama sekali usia mudanya dihabiskan dengan begitu sahaja. Usia muda hanya datang sekali, sekali dia berlalu maka dia tidak akan datang lagi. Hanya usia tua pula yang akan menunggu. Ahmad sebenarnya merupakan pelajar cemerlang SPM disekolahnya dengan memperolehi result SPM 10A.

Akhirnya dia nekad untuk memohon kerja di mana-mana syarikat yang berkenan mahu ambilnya bekerja. Dia tidak memilih kerja, apa sahaja kerja dia sanggup lakukan asalkan dia dapat kerja. Apa yang menyedihkan ialah sebanyak 20 syarikat yang dipohonnya, tidak ada satu pun yang mahu menerima & memberikan peluang kepada dirinya untuk berkerja. Ini membuatkan dia sedikit sedih & kecewa. Namun dia jadikan ini semangat untuk dia lebih berusaha. Dia terus berjalan mencari mana-mana majikan yang sanggup mengambilnya sebagai pekerja.

TITIK MULA PERUBAHAN HIDUP
Akhirnya Ahmad telah berjumpa dengan seorang Majikan pengusaha barangan kraftangan yang sudi memberi peluang kepada Ahmad untuk bekerja. Ahmad sangat-sangat bersyukur atas peluang yang diberikan. Dia diberikan latihan & tunjuk ajar yang secukupnya oleh majikannya. Tidak sampai enam bulan bekerja , Ahmad sudah menjadi pekerja mahir dalam syarikat. Tidak lama selepas itu, bakat Ahmad dilihat dalam mengeluarkan idea bernas dalam mengeluarkan idea-idea baru barangan kraf tangan selain sering memberi buah fikiran genius dalam usaha majikannya memperluaskan perniagaannya.

MOTIVASI UNTUK ORANG LAIN
Hasil sumbangan Ahmad, kini syarikat majikannya telah berjaya meluaskan perniagaan ke Indonesia, Singapura & Brunei. Oleh sebab sumbangannya itu Ahmad telah dinaikkan pangkat sedikit demi sedikit & anda pasti tidak percaya bahawa Ahmad kini merupakan salah seorang pemegang saham terbesar dalam syarikat. Bileh dikatakan dia diantara bebrapa orang dalam Malaysia yang memegang jawatan ‘Director’ yang berstatus istimewa atau OKU. Ahmad kini sudah berusia 53 tahun & kini dia banyak dijemput memberi motovasi kepada anak-anak muda terutama golongan OKU supaya tidak pernah berputus asa & jadikan kekurangan dalam diri itu sebagai satu kelebihan.

Tags: , , , ,

Category: Kisah Dunia

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *